Opstellingen en innerlijke navigatie

Opstellingen worden vaak gebruikt om je familie van origine op te stellen en je plaats binnen dit gezin van buitenaf te kunnen bekijken. Dit kan je een inzicht geven waarom je systemisch een bepaalde plaats hebt ingenomen om het evenwicht van de totaliteit te bewaren. Zo kan je bijvoorbeeld de bemiddelaar zijn die de conflicten tussen de verschillende leden wil oplossen. Wanneer je in je ouderlijk gezin zo een rol hebt opgenomen zal je dit vaak je hele leven blijven doen. Opstellingen helpen dan om herbeslissingen nemen.
In de opleiding Constellation work and inner navigation bij Johannes Schmidt aan de K.U. Leuven leerde ik ook de opstellingen gebruiken om in je eigen binnenwereld te navigeren. Ik gebruik de opstellingen graag om vergeten of afgekeurde stukjes van jezelf op te stellen. Zo kan je in communicatie gaan met dat gekwetste deel van jezelf, het omarmen en vervolgens laten opgroeien.

"Ben je bereid je verborgen stukjes te ontmoeten?"

Als je uitreikt als kind naar de buitenwereld en daar wordt niet of slecht op gereageerd dan kan de kwetsuur van de afwijzing ervoor zorgen dat je op die leeftijd blijft hangen, dat je je niet welkom voelt en je vervolgens afsluit. Zo kan je bijvoorbeeld een stukje hebben dat 5 dagen oud is, eentje van 3 maand, eentje van 7 jaar enz. Door de opstellingen veruiterlijk je de innerlijke delen van jezelf, zoals bijvoorbeeld je innerlijke criticus en je saboteur. Je kan ze aanschouwen en er mee in dialoog gaan, er zorg voor dragen en graag leren zien. Zo genees je stukje per stukje je onderdrukte onbewuste gekwetste delen. Ze kunnen terug opgroeien, volwassen worden en met je leren samenwerken. En zo wordt je weer heel.

"Helen betekent elk stukje van jezelf omarmen"

Meer informatie of een afspraak maken ?

 

contact