Transactionele Analyse

De Transactionele Analyse is een theorie over persoonlijkheid, communicatie en verandering. De grondlegger van deze theorie is Eric Berne (1900-1960), een Canadese psychiater. In de Transactionele Analyse wordt aandacht besteed aan de interne wereld van een persoon, hoe die is opgebouwd en hoe die functioneert. Daarnaast krijg je ook de mogelijkheid de communicatie te bestuderen tussen de mensen onderling, in een organisatie, een team of het gezin waar je deel van uitmaakt

"De eerste stap om jezelf te veranderen is jezelf leren kennen."

ovkVolgens Eric Berne zijn we opgebouwd uit drie bollen, drie verschillende plaatsen in ons van waaruit we kunnen functioneren. We noemen deze toestanden ik-posities of ego-posities namelijk : de Ouder-positie, de Volwassene-positie en de Kind-positie. Deze drie vormen de structuur van onze persoonlijkheid. Deze bollen zijn opgebouwd door de voorbeelden van de grote mensen in onze omgeving toen we kind waren. Naargelang de voorbeelden die we kregen zijn deze bollen gezond ontwikkeld of niet. Het goede nieuws is dat je deze inter-persoonlijke structuren kan veranderen. Transactionele Analyse geeft je de mogelijkheid een communicatie tot stand te brengen tussen je drie ego-posities, de verschillende stemmetjes in jou , die het vaak niet eens zijn met elkaar. Je kan jezelf heropvoeden en ervoor zorgen dat de bollen gezond worden.

Daarnaast geeft de Transactionele Analyse ook zicht op je script. Je script is je automatische overlevingsstructuur die je onbewust volgt tijdens je ontmoetingen met anderen. Het script is opgebouwd uit overtuigingen over jezelf en de wereld. Belemmerende overtuigingen zijn conclusies en beslissingen die je ooit nam nadat je pijn werd gedaan. Velen blijven leven naar die overtuigingen, ook als ze niet meer kloppen in het dagelijkse leven. Via de Transactionele Analyse is het mogelijk "her-beslissingen" te nemen zodat je in het hier en nu vrij kan worden van je script en kan handelen zoals jij bewust wil. Je kan dan uit reactie blijven en niet meer terugschieten naar emoties van vroeger.

"Je krijgt handig gereedschap om aan jezelf te sleutelen."

Meer informatie of een afspraak maken ?

 

contact